Peti element logo Peti element logo

„Danas ne brinem"

Danas očekujem sve najbolje!

Nema potrebe da se ide daleko, da bi se stiglo blizu. Reiki jeste dalekoistočna tehnika i mudrost ali su njegovi principi univerzalni i u veoma sličnom obliku, postoje među našim mudrim ljudima. Starac Tadej kaže „Kakve su ti misli, takav ti je život (takva su ti dela)“.

Misli ispunjene brigom uvek pokazuju nepoverenje u pozitivan ishod naših nastojanja, podrazumevaju negativnu podlogu i negativan sadržaj koji po zakonu „slično privlači slično" umeju da privuku baš ono zbog čega brinemo. Stoga je brinuti izuzetno kontraproduktivno, pravilnije je suočiti se sa realnom situacijom, preuzeti odgovornost za stanje stvari, razmotriti svaku od njih i odmah početi s njihovim rešavanjem.

Zato danas ne brinite, nego očekujte sve najbolje!

„Danas nisam ljut-(a)"

Danas se radujem svemu!

Ljutnja uvek proizilazi iz ega, kao i sve ostale negativne emocije, ona je rezultat straha koji nam nameće ego, jer pod njegovom palicom plešemo na dobro poznate melodije „ljut sam“, „nisam ispoštovan“, „uvređen sam“. Duša nikada nije ljuta. Poslušajte svoju Dušu, pomozite njoj, jer ljutnja uvek oduzima deo energetskog potencijala iz vašeg bića. Radost je odavanje počasti Tvorcu, njegovom delu i predstavlja najlepši oblik univerzalne ljubavi.

Zato danas nemojte biti ljuti, nego se radujte!

„Danas sam zahvalan-(na) za sve"

Jedne noći čovek je imao san. Sanjao je da je šetao duž plaže sa svojim Gospodom Bogom. Preko neba su blicale scene iz njegovog života. Sa svakom scenom on je primećivao po dva traga stopa u pesku: jedan je pripadao njemu, a drugi Gospodu. Kada je pred njim bljesnula i zadnja scena iz njegovog dotadašnjeg života, bacio je pogled na sve te tragove stopa iza sebe. Primetio je da je puno puta na stazi u njegovom životu bio samo jedan trag stopa u pesku. Takođe je zapazio da se to dešavalo upravo u najtežim i najtužnijim periodima njegovog života. To ga je veoma ražalostilo i zabrinulo, i on zapita Gospoda:
- “Gospode, ti si mi obećao da kada jednom odlučim da te pratim, ti ćeš hodati sa mnom čitavim mojim životnim putem. Ali, ja sam primetio da je prilikom mojih najtežih perioda u životu bivao samo jedan trag stopa na pesku. Uopšte ne razumem zašto si me ostavljao onda kada si mi bio najpotrebniji?“

Tada mu Gospod odgovori:
„Moj sine, moje dragoceno dete, ja te volim i nikada te ne bih ostavio. Za vreme tvojih najvećih iskušenja i patnje, kada si video samo jedan trag stopala na pesku, to je bilo onda kada sam te uzeo i nosio na svojim rukama.“

Ako svakoga dana samo jednom pomislimo na sve ono za šta smo se molili i nije bilo uslišeno, teško da ćemo moći da osećamo zahvalnost, ali ako se setimo da to „hvala Bogu“ nije uslišeno, osetićemo duboko poštovanje i zahvalnost prema Tvorcu. Koliko puta smo shvatili da ono što smo silno želeli nije bilo dobro po nas...

Svaka situacija, osoba, okolnost ili osobina koja nam je data predstavlja novog učitelja, novu šansu za napredak. Umesto da im se opiremo, trebalo bi da pratimo njihov tok i shvatimo zašto je ona tu, baš sada, baš nama. Shvatićemo da je to sve pomoć koju nam Tvorac (Univerzum, Bog, Svest) šalje u cilju daljeg napredovanja.

Zahvalnost u nama rađa osećaj radosti, poboljšava zdravlje, usrećuje ljude oko nas, produžava život i stvara podlogu za pozitivne prilike.

Zato danas budite zahvalni za sve.

„Danas radim pošteno"

...i na sebi

Ako sledimo osnovne zakone prirode, shvatićemo da je „kako spolja-tako i unutra“ ili jezikom fizike rečeno, zakon akcije i reakcije, funkcioniše podjednako i na fizičkom i na duhovnom nivou. Zato, ako radite pošteno znate čemu se nadate a ako ne, takođe... najmanje što možemo učiniti za sebe je da podjednako pošteno radimo na sebi i svom duhovnom putu kao i u svim drugim oblastima života.

Poštenje je obavezan deo istine, kao što je istina obavezan aspekt harmonije, kojoj toliko stremimo.

Zato danas radite pošteno.

„Danas sam dobronameran-(na) i ljubazan-(na) prema svima"

Ako bi trebalo da birate između toga da budete u pravu ili da budete ljubazni, uvek izaberite ono drugo... Iako Reiki nije religija i principi nisu zapovesti, oduvek imam utisak da im je suština slična, a naročito ovaj princip sadrži u sebi većinu Božjih zapovesti.

Svaki dan je dobar, a pođite od toga da je današnji dan možda od posebne važnosti.

Zato danas budite dobronamerni i ljubazni prema svima.